Connect with us

A 2003. évi idény nagy pillanatai

Nincs kategorizálva

A 2003. évi idény nagy pillanatai

Összefoglaló WTA szemmel – I. rész

Ötvenkilenc verseny (30 államban), megspékelve a négy Grand Slammel, tíz és fél hónap, 52 millió amerikai dollár…csak néhány adat az elmúlt szezonból.

Ami izgalmassá tette az idényt, hogy harminc játékos „osztozott” a trófeákon – Kim Clijsters, Justine Henin-Hardenne, Serena Williams, Anastasia Myskina és Elena Dementieva tudott nyerni három vagy annál több versenyen.

Hatan emelték elõször a magasba a trófeát pályafutásuk során: Elena Dementieva, Nathalie Dechy, Alicia Molik, Maria Sharapova, Tamarine Tanasugarn és Vera Zvonareva.

A párosoknál Ai Sugiyama és Martina Navratilova szerezte be a legtöbb titulust – mindketten hetet-hetet, Virginia Ruano Pascual és Paola Suarez pedig jelen volt mindegyik Grand Slam bajnokságon s együtt öt gyõzelmet könyvelhettek el maguknak 2003-ra. Még azt is hozzá kell tennünk, hogy Clijsters, amellett, hogy kilenc egyéni gyõzelemmel büszkélkedhet, még megfejelte a skalpok számát hat páros trófeával is.

A 2003. évi idény részleteiben:

JANUÁR
Az elsõ öt „bevezetõ” versenyen más-más diadalmaskodott, ketten közülük pedig elõször lettek gyõztesek a WTA sorozatban (Dechy Gold Coaston, Molik pedig Hobartban). Eleni Daniilidou két meccspontot hárított az aucklandi döntõben mielõtt megverte volna Yoon Jeong Chot, Meghann Shaughnessy pedig Francesca Schiavonét penderítette ki a canberrai gyõzelemért.
Kim Clijsters Sydneyben 12. gyõzelmét szerezte meg, éppen Lindsay Davenporttal szemben. S ha már Clijstersnél tartunk, az Australian Open elõdöntõjében 5-1-re is vezetett a harmadik szettben Serena Williams ellen, sõt két meccslabdája is volt, mielõtt az amerikai került volna be élete elsõ Australian Open döntõjébe. 2-0 lett az amerikai-belga állás azután, hogy Venus Williams a másik elõdöntõn Justine Henin-Hardenne útját vágta el. A döntõ már sorjában a negyedik volt a Williams testvérek között (összességében pedig az ötödik), viszont az elsõ, amely három szettes lett. A gyõztes végül is a húg, Serena lett és beállította a Serena Slamet.
A lányok azután még biztos ami biztos alapon megnyerték a párosok küzdelmét is (Ruano Pascual és Suárez ellen). Az idén érdemes volt odafigyelni a vegyes párosra is, hiszen az még nem történt meg, hogy egy 46 esztendõs hölgy emelje a magasba a „kengurut”, egészen pontosan Martina Navratilova személyében, akinek az indiai Leander Paes volt segítségére.

FEBRUÁR
Lindsay Davenportnak 15 hónap után sikerült nyernie (összeszedve magát a negyedik fordulós ausztráliai vereség után, ahol Henin-Hardennetõl kapott ki): Tokióban Szeles Mónikát verte meg a döntõben.
Serena harmadik fináléját játszotta a Paris Indoorson, és meg is szerezte második Open Gaz De France titulusát.
Venus megvédte antwerpeni címét, mégpedig azzal, hogy éppen Clijsterst verte meg érte. A másik belga, Justine pedig Dubaiban Szeles Mónikát gyõzte le úgy, hogy meccspontot is hárítania kellett.
A februári nyertesek közé tartozik még Anastasia Myskina (Doha), Lisa Raymond (címvédés, Memphis) és Zuluaga (harmadik bogotai gyõzelem).

MÁRCIUS
Ai Sugiyama öt év után (1998, Japan Open) diadalmaskodott, s nem is könnyûszerrel. Scottsdaleben négyszer volt vasárnap döntõ, ugyanis állandó jelleggel közbeszóltak az égiek. A döntõben pedig nem mást, mint Clijsterst verte meg. A párosok mezõnyében pedig már Clijstersszel alkotott teamet.
Amanda Coetzernek két év után sikerült megnyernie az acapulcói tornát – Mariana Diaz-Olivát gyõzte le a döntõben.
Clijsters bejutott negyedik fináléjába (2003), és Indian Wellsben Davenportot verte meg a döntõben a Pacific Life Openért.
Ami Serenát illeti, sikerrel megvédte bajnoki címét a NASDAQ-100 Openen – Jennifer Capriatinál bizonyult jobbnak. Capriati egyébként már harmadszor kapott ki a döntõben ezen a versenyen.

ÁPRILIS
A nagy bajnokságok után következett Sarasota és Casablanca. Anastasia Myskina beszerezte idei második gyõzelmét a sarasotai salakpályás versenyen (pályafutása során pedig a negyediket), Rita Grande Casablancában honfitársnõjénél, Antonella Serra Zanettinél bizonyult jobbnak a döntõben.
Serena Williams tündöklésének Justine Henin-Hardenne vetett véget Charlestonban: Serena 22 megnyert meccse után ez volt az elsõ veresége.
Ugyanezen a héten Magui Serna sikeresen megvédte bajnoki címét Estorilban (élete elsõ WTA versenyén játszó, német Julia Schruffot verte meg a döntõben).
Elena Dementieva lett a gyõztese az Amelia Islandon rendezett tornának (Lindsay Davenporttal szemben). A meccs érdekessége, hogy Dementieva 4-6, 2-4-re állt, mielõtt nyert volna.
Továbbá Magui Serna sorozatban második trófeáját vihette haza a Budapest Grand Prix-rõl, ahol a döntõben Alicia Molik ellen diadalmaskodott.
Martina Navratilovát kitüntették a pályafutása során elért érdemeiért (elsõsorban Grand Slam gyõzelmeiért) Amelia Islandon.

MÁJUS
A hónap elején a franciák nagy kedvence, Amelie Mauresmó végre nyert: a szezonban az elsõ diadalát könyvelhette el a varsói J&S kupán, Venus Williams ellen (feladta a meccset). Tulajdonképpen ez a sérülés lett a végzete az idõsebb Williams lánynak, aki azután szinte alig játszott a 2003. évi idényben.
A 18 esztendõs orosz Vera Zvonareva elsõ WTA tornagyõzelmével dicsekedhetett Bolban.
A German Openen Henin-Hardenne védte meg bajnoki címét: a döntõben Clijstersnél bizonyult jobbnak. Három meccslabdát vert vissza honfitársnõjének.
Paola Suarez és Virginia Ruano Pascual (a páros ranglista 1. és 2. helyezett játékosa) megszerezte második tornagyõzelmét a német fõvárosban.
Clijsters is tudja, mit kell megnyerni: a római, 1,3 millió dolláros összdíjazású verseny döntõjét Amelie Mauresmo ellen, aki mellesleg Serena Williamst verte meg az elõdöntõben. Sõt mi több, maga mögé szorította Venus Williamst a ranglistán (2. hely).
Martina Navratilova megnyerte 170. páros tornáját: az Italian Openen Svetlana Kuznetsova volt a segítõtársa.
Az amerikai Chanda Rubin Madridban, az olasz Silvia Farina Elia pedig Strasbourgban szerezte meg 2003. évi elsõ titulusát. Farina Elia nagyon kedvelheti ezt a francia versenyt, hiszen ez volt immáron a harmadik skalpja.

JÚNIUS
A Roland Garrost a belgák uralták. Justine Henin-Hardenne elsõ Grand Slam bajnoki címét zsebelte be (2001-ben Wimbledonban veszített a döntõben). A salakos trófeáért vezetõ úton Serena Williamst az elõdöntõben, Kim Clijsterst a döntõben kellett megverni. A belga lánynak 67 percre volt csak szüksége ahhoz, hogy õ legyen minden idõk elsõ belga Grand Slam gyõztese. Justine tíz éves korában még arról álmodozott az édesanyjának, hogy egyszer a Roland Garros centerpályán játszik majd, s talán valamikor nyerni is tud. Tizenegy évvel késõbb az álom valóra vált…
Egy nappal késõbb Clijstersben volt még annyi energia, hogy ne vesztesen térjen haza: Ai Sugiyamával az oldalán megszerezte a párosok babérját a Virginia Ruano Pascual – Paola Suarez kettõs ellen. Szép születésnapi ajándék volt ez a számára.
Az elsõ idei fûpályás összecsapás Birgminghamben volt, amelyet a bolgár Magdalena Maleeva nyert, ugyanezen a héten Paola Suarez Bécsben diadalmaskodott.
A fûpályás szezon az Estbourne-i és a ‘s-Hertogenbosch-i viadallal folytatódott. Az elõbbin Chanda Rubin vitte el a pálmát, az utóbbin pedig megismétlõdött a Roland Garros döntõje. sajnálatos módon, Justine-nak fel kellett adnia a meccset – ujjsérülés miatt – Clijsterst hozzásegítve ezzel a negyedik idei egyéni gyõzelméhez.

Folyt. köv.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Continue Reading
Ez még érdekelhet...

Több innen: Nincs kategorizálva

  • Nincs kategorizálva

    Nadal elégedetlen, de bizakodik!

    By

    Rafael Nadal egy interjújában elmondta, hogy elégedetlen a teljesítményével, de abban bízik, hogy napról napra egyre...

  • Nincs kategorizálva

    Djokovics a Roland Garrost célozta meg!

    By

    A világranglista első helyén álló Novak Djokovics kijelentette, hogy a 2013-as esztendőben a Roland Garros megnyerése...

  • Nincs kategorizálva

    Gisela Dulko visszavonul

    By

    Befejezi pályafutását Gisela Dulko – jelentette be nyílt levélben a 27 éves teniszező. Az argentin játékos...

vegas

Csapat

Csapat-világbajnokság

Piqué tenisz világbajnokságot szervez!

By 2017. május 12. péntek

Csapat-világbajnokság

A szerb teniszezők nyerték a férfi csapat vb-t

By 2012. május 26. szombat

Csapat-világbajnokság

Cseh-szerb döntő a csapatvébén

By 2012. május 26. szombat
vegas

Bulvár

To Top