Connect with us

A 2003. évi idény nagy pillanatai

Nincs kategorizálva

A 2003. évi idény nagy pillanatai

Összefoglaló WTA szemmel – II. rész

Folytatjuk kétrészes sorozatunkat a 2003. évi idény legemlékezetesebb és legfigyelemreméltóbb nõi tenisz eseményeirõl:

JÚLIUS
Wimbledonban újra Williams dominancia volt a meghatározó. A nõvérek az elõdöntõben megverték a belga lányokat (Clijsters, Henin-Hardenne), és szinte újrajátszották a 2002. évi döntõt (ez volt a hatodik Williams egyéni Grand Slam döntõ). A trófeát ismét Serena vihette haza: három szettben verte meg nõvérét, aki továbbra is izomsérüléssel küszködött. Serena ezzel ötödik Grand Slam skalpját szerezte meg (a hat közül), s ez volt az utolsó meccse is mindkét lánynak ebben az idényben. Serena térdmûtéten esett át, Venus pedig lábadozik.
A 46 éves Navratilova kiegyenlítette Billie Jean King rekordját, amikor megnyerte 20. wimbledoni trófeáját – vegyes párosban, Leander Paesszel az oldalán.
A Roland Garroson aratott gyõzelem után felbuzdulva Kim Clijsters és Ai Sugiyama Wimbledonban is diadalmaskodott a párosok mezõnyében.
Dinara Safina Palermoban megszerezte második WTA tornagyõzelmét, Kim Clijsters pedig Stanfordban három szettben bizonyult jobbnak Jennifer Capriatitól.
Serena Williams azért a pályán kívül is hallatott magáról: õ lett az év nõi sportolója és az év nõi teniszezõje a Los Angelesben megrendezett ESPY díjkiosztó gálán.

AUGUSZTUS
Henin-Hardenne megszerezte ötödik idei egyéni tornagyõzelmét a San Diegoban rendezett Acura Classicon. A döntõben – szinte már meg sem lepõdünk rajta – Kim Clijstersszel csapott össze, s ezzel a gyõzelemmel felzárkózott 7-8-ra, már ami a kettejük találkozóinak nyert-veszített mérlegét illeti. Clijsters viszont ezzel a vereséggel puskázta el, hogy világelsõ legyen.
Ez nem szomorította el annyira, egy újabb páros gyõzelemmel vigasztalta magát, ami a párosok mezõnyében jelentette neki a világranglista élét.
Clijstersnek azért nem kellett olyan sokat várnia arra, hogy megszerezze álmai pozícióját: Los Angelesben õ lett az elsõ belga, aki a lista élére került, s 57 hét után maga mögé szorította Serena Williamst. Még csak hab a tortán, hogy sikerült megszereznie hatodik idei titulusát is – a döntõben Lindsay Davenportot verte meg.
Az izraeli Anna Pistolesi ebben a hónapban két tornagyõzelemmel is elõrukkolt. Az elsõt Sopotban, a másodikat pedig egy héttel késõbb, Helsinkiben nyerte. Pályafutása során az utóbbi volt a nyolcadik WTA döntõje, s stílusosan nyolcadik tornagyõzelmét szerezte meg.
A torontói Rogers AT&T kupán Henin-Hardenne remekelt: hatodik idei titulusát cipelhette haza – a döntõben az „elsõdöntõs” Lina Krasnoroutskaya felett aratott diadalt.
A US Opent megelõzõ utolsó versenyt (végre) Jennifer Capriatinak sikerült begyûjtenie: a döntõben Lindsay Davenport feladta a meccset (New Haven).

SZEPTEMBER
Nyitott lett a US Open bajnokság azzal, hogy egyik Williams nõvér sem jelent meg a fõtáblán. Ellenben ott voltak a belga lányok: az idén ez volt a negyedik összbelga döntõ Kim Clijsters és Justine Henin-Hardenne között. Utóbbi pedig megszerezte második Grand Slam bajnoki címét. Itt kelle megemlítenünk egy aprócska affért: Kim Clijsters édesapja doppingolással vádolta Henin-Hardenne-t, majd pedig alázatosan bocsánatot kért a rágalmazásokért. És Kim továbbra is kivár: még nem sikerült Grand Slam egyéni viadalt nyernie…
A döntõsökbõl végre nyertesek lettek: az utóbbi két Grand Slamen nem sikerült, de most annál jobban a tornagyõzelem a Virginia Ruano Pascual és Paola Suarez alkotta kettõsnek – két szettben múlták felül a Martina Navratilova – Svetlana Kuznetsova duót.
A US Open után az orosz Elena Dementieva két versenyen is a magasba emelhette a trófeát. A 21 esztendõs teniszezõ pályafutása második tornagyõzelmét aratta Balin, a harmadikat pedig egy héttel késõbb Shanghaiban. Mindkét döntõben Chanda Rubint verte meg érte.
Justine Henin-Hardenne csillaga is kifakult egy kicsit: Anastasia Myskina vetett véget a sorozatos 22 megnyert meccsnek a lipcsei döntõben, ahol három szettben sikerült legyõznie azok után, hogy egy óriási feladattal találta magát szembe az elõdöntõben, ahol Kim Clijsterst búcsúztatta.

OKTÓBER
Az õszi hónap elsõ két versenye orosz diadallal ért véget: Anastasia Myskina 6-2, 6-4 arányban verte a második helyen kiemelt Amelie Mauresmót Moszkvában, a tizenhat esztendõs Maria Sharapova pedig elsõ egyéni tornagyõzelmét ünnepelhette Tokióban, az AIG Japan Openen, ami nekünk nem okozott olyan nagy örömet, hiszen Kapros Anikó volt kénytelen vereséget szenvedni tõle három játszmában. A US Open utáni ötödik verseny így az ötödik orosz gyõzelem volt.
A filderstadti Porsche Tennis Grand Prix döntõjében Kim Clijsters visszaadta a kölcsönkapott kenyeret honfitársnõjének a két Grand Slamért: 5-7, 6-4, 6-2 arányban diadalmaskodott Justine felett.
Tashkentben Virginia Ruano Pascual harmadik egyéni WTA gyõzelmét szerezte meg.
A zürichi verseny után Justine Henin-Hardenne lett a világelsõ Clijsters helyett egy könnyû gyõzelem után, amikor is a szerb-montenegrói Jelena Dokicot verte meg a döntõben.
Ai Sugiyamának elsõ fedett pályás tornagyõzelmét sikerült megszereznie Linzben, Kim Clijsters pedig visszahódította az elsõ helyet a luxemburgi SEAT Openen, amelynek döntõjében Chanda Rubint gyõzte le.

NOVEMBER
A philadelphiai gyõzelem Amelie Mauresmonak sokkal többet jelentett egy trófeánál: ezzel sikerült kvalifikáltatnia magát a szezonzáró világbajnokságra is.
Maria Sharapovára továbbra is oda kell figyelni: Quebec Cityt ugyanis egy újabb tornagyõzelemmel zárta egy hónappal a tokiói diadala után.
Az utolsó szó jogán, vagyis az utolsó rendbéli WTA versenyt Pattaya Cityben pedig a szlovák Henrieta Nagyova nyerte meg.
Az idényzáró világbajnokságnak Los Angeles adott otthont. Nem voltak jelen a Williams nõvérek, sem Lindsay Davenport. A „maradék” legjobb nyolc versenyzõ elõtt állt nyitva a lehetõség az egymillió dolláros csekk megszerzésére. A névsor: Kim Clijsters (Belgium), Justin Henin-Hardenne (Belgium), Jennifer Capriati (Amerikai Egyesült Államok), Amelie Mauresmo (Franciaország), Elena Dementieva (Oroszország), Anastasia Myskina (Oroszország), Ai Sugyama (Japán) és Chanda Rubin (Amerikai Egyesült Államok).
Elsõ alkalommal alkottak csoportokat a játékosok, ahonnak a legjobb négy versenyzõ játszhatta az elõdöntõket. A Vörös csoportból Kim Clijsters és Amelie Mauresmo, a Kék csoportból pedig Justine Henin-Hardenne és Jennifer Capriati jutott be a legjobb négy közé. Egy újabb belga döntõ lehetõsége kínálkozott, ámbátor csak Kimnek sikerült megkaparintania a döntõs helyet egy háromszettes gyõzelem után Jennifer Capriati ellenében. Minden idõk legrövidebb fináléját játszották ezután: Clijstersnek 6-2, 6-0-ára sikerült felülmúlnia Mauresmót, és ugyancsak a belga lánynak sikerült elsõ nõi sportolóként egy szezonban 4 millió dolláros pénzbevételre szert tennie.
Igaz, elveszítette a világranglista elsõ pozícióját, ott jelen pillanatban Henin-Hardenne áll.
Hogy ne csak a küzdelmekrõl essék szó, a WTA éppen az idén ünnepelte fennállásának harmincadik évfordulóját. Az ünnepségen olyan teniszlegendák is részt vettek, mint Billie Jean King vagy Chris Evert-Lloyd.

Mindent összevetve: igazán nagyszerû szezont tudhatunk magunk mögött 2003-ban. S nem kevésbé izgalmas bajnokságok várnak ránk 2004-ben is!

A férfi profi tenisz versenynaptár már megtekinthetõ a Tenisz.hu oldalán, a nõi nemzetközi versenynaptár is hamarosan felkerül a Tenisz.hu Versenynaptár rovatába!

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Continue Reading
Ez még érdekelhet...

Több innen: Nincs kategorizálva

 • Nincs kategorizálva

  Nadal elégedetlen, de bizakodik!

  By

  Rafael Nadal egy interjújában elmondta, hogy elégedetlen a teljesítményével, de abban bízik, hogy napról napra egyre...

 • Nincs kategorizálva

  Djokovics a Roland Garrost célozta meg!

  By

  A világranglista első helyén álló Novak Djokovics kijelentette, hogy a 2013-as esztendőben a Roland Garros megnyerése...

 • Nincs kategorizálva

  Gisela Dulko visszavonul

  By

  Befejezi pályafutását Gisela Dulko – jelentette be nyílt levélben a 27 éves teniszező. Az argentin játékos...

vegas

Csapat

Csapat-világbajnokság

Piqué tenisz világbajnokságot szervez!

By 2017. május 12. péntek

Csapat-világbajnokság

A szerb teniszezők nyerték a férfi csapat vb-t

By 2012. május 26. szombat

Csapat-világbajnokság

Cseh-szerb döntő a csapatvébén

By 2012. május 26. szombat
vegas

Bulvár

To Top