Connect with us

Nadal: a salakkirály történelme

Nincs kategorizálva

Nadal: a salakkirály történelme

A spanyol Rafael Nadal legendás Björn Borg után másodikként ért el mesterhármast a francia nyílt teniszbajnokságon, ezzel a viadal egyik hõsévé vált – ugyanakkor akad még elõtte megdönthetõ csúcs.

A salakkirály beállította Björn Borg csúcsát

A salakkirály beállította Björn Borg csúcsát

A mallorcai klasszis, akit elõszeretettel salakkirálynak is szoktak nevezni (no persze cseppet sem véletlenül…), a legendás Björn Borg után elõször ért el mesterhármast a párizsi Grand Slam-viadalon, ugyanakkor a svéd igen magasra tette a lécet, hat gyõzelmével nehéz, sokáig megdönthetetlennek vélt feladat elé állította a követõit. Ám mára kristálytisztán látszik, ha van a mai férfi mezõnyben olyan játékos, aki átveheti tõle a trónt, az egyedül Rafael Nadal.

A spanyol játékos, aki június 3-án ünnepelte 21. születésnapját, korát illetõen egyébként helyzeti elõnyben van a svéd legendával szemben, elvégre csaknem egy évvel fiatalabban lett harmadszor is a Roland Garros bajnoka, mint anno Bjorg, a hozzá hasonlóan három sikert számláló brazil Gustavo Kuertennél négy, a cseh-amerikai Ivan Lendlünél pedig hat évvel ifjabban pózolt harmadszor is a trófeával. A fiatal kora fényes, vagyis a jelenleginél is fényesebb jövõt sejtet. Roger Federer svájci világelsõ mondta róla korábban, hogy az évek elõrehaladtál egyre jobb és érettebb teniszezõ lesz, és ebbõl következõen: idõvel hõsbõl legenda, azaz Párizs legjobb és legeredményesebb játékosa lehet.

Méltató és dicsérõ jelzõkbõl amúgy tele van a padlás, egykori és jelenlegi hírességek mellett a szakértõk és szurkolók bókoltak nyakra-fõre a spanyolnak az elmúlt napokban, a dicsérõ szavak idézése helyett azonban szikár tényeket sorolnánk, amely a bókoknál is jobban jellemzik a Nadal-csodát: 2005-ben indult elõször Párizsban, és azóta 21 meccset játszott veretlenül, és mindössze hét szettet bukott el, nem mellékesen pedig négyjátszmásnál hosszabb találkozója egyetlen egyszer sem akadt.

Az idei tornára jó elõjelekkel készült: zsinórban 81 mérkõzést vívott meg salakon veretlenül (ezzel megdöntötte az amerikai John McEnroe rekordját, aki 75 gyõztes mérkõzést vívott fedett pályán, és eddig ez volt a leghosszabb sikersorozat egyfajta felületen), ugyanakkor közvetlenül a rajt elõtt, Hamburgban Federer megálljt parancsolt neki. A spanyol nem esett kétségbe, sõt arról beszélt, hogy a vereség még jól is jöhet neki, hiszen Párizsban nem nyomasztja majd a rekorddal együtt járó teher. Ezzel együtt az elsõ mérkõzésének elsõ szettjében megizzasztotta az argentin Juan Martin Del Potro, ezt követõen azonban a Lleyton Hewitt elleni negyedikkörös találkozó harmadik, rövidítésben megnyert játszmáig nem akadt különösebb gondja, könnyedén szökellte át az akadályokat, ahogy az elvárható egy nagy bajnoktól.

A negyeddöntõben jó barátját, földijét, gyerekkori példaképét, azaz Carlos Moyát, majd a folytatásban a nagy jövõ elõtt álló szerb Novak Djokovicsot gyõzte le, majd következett a Federer elleni álomcsata. Az eredmény ismert, Nadal négy szettben verte a svájci világelsõt, és ezzel 8-4-re alakította a mérlegét az egymás elleni meccsek tekintetében, talán az sem meglepõ, hogy salakon hatszor verte meg Fededert és csak egyszer kapott ki tõle. „Õ a legkeményebb fickó salakon” – hangzott a világelsõ értékelése. Nadal pedig a következõket nyilatkozta, amikor a mesterhármasáról kezdték el faggatni a tollforgatók:

„Mindegyik siker más egy kicsit, persze egyformán fontos. Az elsõ azért, mert elõször nyertem, a 2006-os bajnoki cím jelentõségét pedig az növeli, hogy sérülésbõl visszatérve sikerült elérnem. A mostani diadal azért tesz különösen boldoggá, mert most játszottam a legjobban Párizsban” – mondta egy széles mosoly kíséretében Nadal, majd halkan hozzátette: jövõre tovább írná a siker sztorit.

Egy ilyen mondat után Borg kezdheti féltheti a hatos gyõzelmi rekordját.

fn.hu

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Continue Reading
Ez még érdekelhet...

Több innen: Nincs kategorizálva

 • Nincs kategorizálva

  Nadal elégedetlen, de bizakodik!

  By

  Rafael Nadal egy interjújában elmondta, hogy elégedetlen a teljesítményével, de abban bízik, hogy napról napra egyre...

 • Nincs kategorizálva

  Djokovics a Roland Garrost célozta meg!

  By

  A világranglista első helyén álló Novak Djokovics kijelentette, hogy a 2013-as esztendőben a Roland Garros megnyerése...

 • Nincs kategorizálva

  Gisela Dulko visszavonul

  By

  Befejezi pályafutását Gisela Dulko – jelentette be nyílt levélben a 27 éves teniszező. Az argentin játékos...

vegas

Csapat

Csapat-világbajnokság

Piqué tenisz világbajnokságot szervez!

By 2017. május 12. péntek

Csapat-világbajnokság

A szerb teniszezők nyerték a férfi csapat vb-t

By 2012. május 26. szombat

Csapat-világbajnokság

Cseh-szerb döntő a csapatvébén

By 2012. május 26. szombat
vegas

Bulvár

To Top