Connect with us

Bekerülhet a tenisztörténelembe a 2008-as wimbledoni döntõ

Nincs kategorizálva

Bekerülhet a tenisztörténelembe a 2008-as wimbledoni döntõ

Óriási küzdelemben, az utolsó pillanatig kiélezett csatában hódította el Rafael Nadal Roger Federertõl a wimbledoni bajnoki címet.

A két klasszis nem kevesebb mint szûk öt órán keresztül csatázott egymással. Rafael Nadal (spanyol, 2.)-Roger Federer (svájci, 1.) 6:4, 6:4, 6:7 (5:7), 6:7 (8-10), 9:7

A döntõ elõtt voltak fanyalgók akik szerint lassan már unalmassá válik, hogy a legnagyobb versenyek döntõiben sorra Nadalt és Federert láthatjuk egymás ellen küzdeni. Nos, ha a döntõ elõtt fanyalogtak is, az öt órás csata után nagy valószínûséggel gyorsan vissza is vonták szavaikat.

A két ízig-vérig sportember ugyanis fantasztikus mérkõzést produkált, majd pedig a döntõ után mindketten bebizonyították: amellett, hogy szenzációs teniszezõk, igazi sportemberek is. Nadal tudott úgy ünnepelni, hogy megadta a tiszteletet Federernek, Federer pedig roppant korrekt, sportszerû körülmények között adta át a bajnoki címet Nadalnak, elismerve, hogy ezen az estén jobb volt a spanyol fiú.

Nadal, aki az idén negyedszer nyert a Roland Garroson, pályafutása során elsõ alkalommal diadalmaskodott Wimbledonban. A spanyol teniszezõ tavaly és tavalyelõtt is finálét játszott Wimbledonban és mindkét alkalommal mostani riválisától kapott ki. A 46 perces nyitó játszmában Nadal már a harmadik gémben brékelte a kissé bizonytalankodó címvédõt (2:1). Federer azonnal válaszolni szeretett volna, volt is labdája az egyenlítéshez, ám nem tudott élni a lehetõséggel.

Ezt követõen, egészen 5:4-ig mindketten nyerték a saját adogatójátékukat. A tizedik gémben a svájci klasszisnak három labdája is volt az 5:5-höz, ám Nadal kiváló játékkal – olykor némi szerencsével – végül elõnyhöz jutott. Mindkét teniszezõ parádésan játszott, a közönség sokszor tombolva ünnepelte a két zsenit. A folytatásban (46 perc) változott a kép: ezúttal Federer nyerte el a játszma elején Nadal adogatását és 3:0-ra, majd 4:1-re is vezetett. A spanyol azonban nem adta fel, azonnal kihasználta riválisa legkisebb megingását is: 4:2 után õ brékelt, majd ha nehezen is, de hozta a szerváját és kiegyenlített (4:4).

Sõt, másodszor is elvette az ötszörös bajnok adogatását és már a második szettért szerválhatott. A spanyol szinte mindent visszaadott, az elérhetetlen labdákkal is próbálkozott és ha esélye volt a nyerésre, azt kíméletlenül kihasználta. Nadal 5:4-es vezetésénél két játszmalabdához jutott, a másodikat kihasználta, s ezzel már csak egy szett választotta el elsõ wimbledoni diadalától.

A harmadik, 61 perces játszmában 1:1-es állásnál Nadal megcsúszott és a térdére esett, majd fájdalmas arccal felkelt és folytatta a játékot. A térfélcserénél rövid ápolást kapott, s kiderült, nem komoly a gond. A két teniszezõ egészen Federer 5:4-es vezetéséig, ha olykor nehezebben is, de nyerte a saját adogatását, amikor elkezdett esni az esõ.

A közel másfél órás kényszerszünet után folytatódott a játék, amely a rövidítéssel fejezõdött be. A tie breakben a világelsõ gyorsan elhúzott és három labdája is volt a szépítéshez: az elsõ kettõt még hárította a mallorcai, ám a harmadikkal, egy bõdületes ásszal már õ sem tudott mit kezdeni. A negyedik szettben (58 p) rendkívül magas színvonalú teniszt mutatott be a két játékos. Egészen 6:6-ig mindketten nyerték az adogatójátékukat, majd a rövidítésben Nadal már 5-2-re vezetett, ám megremegett a keze, még kettõshibát is vétett, Federer behozta hátrányát, sõt esélye volt az egyenlítésre.

A svájci azonban elõször nem tudott élni a lehetõséggel, majd Nadal jutott kétszer is meccslabdához. A másodiknál, egy elképesztõ ütésváltás után a világelsõ kiszorított helyzetbõl egy bámulatos fonákkal mentett és ez – talán – annyira megzavarta a trónkövetelõt, hogy hibázott, Federer pedig kiegyenlített (2-2). A mindent eldöntõ ötödik felvonásban 2:2-nél ismét esni kezdett az esõ és közel harminc percet állt a játék, majd egészen 5:5-ig fej fej mellett haladt a két teniszezõ.

A tizenegyedik játékban két bréklabdához jutott Nadal. Az elsõt egy ásszal, a másodikat pedig egy tenyeressel mentette Federer, majd ismét elõnyhöz jutott (6:5). Ezt követõen egészen 7:7-ig mindegyikük nyerte a saját szerváját, majd Nadal négy bréklabdához jutott. Federer hármat hárított, ám a negyediket elpuskázta. A spanyol ismét a mérkõzésért adogathatott, újra meccslabdákhoz jutott és a másodikat sikerült értékesítenie.

„Ez hihetetlen, ez egy álom” – lelkendezett az eredményhirdetés után Nadal, aki Manuel Santana 1966-os sikere óta az elsõ spanyol férfi bajnok Wimbeldonban. „Roger nagyszerûen harcolt, õ a legjobb a világon és számomra az is marad.”

ma.hu

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Continue Reading
Ez még érdekelhet...

Több innen: Nincs kategorizálva

 • Nincs kategorizálva

  Nadal elégedetlen, de bizakodik!

  By

  Rafael Nadal egy interjújában elmondta, hogy elégedetlen a teljesítményével, de abban bízik, hogy napról napra egyre...

 • Nincs kategorizálva

  Djokovics a Roland Garrost célozta meg!

  By

  A világranglista első helyén álló Novak Djokovics kijelentette, hogy a 2013-as esztendőben a Roland Garros megnyerése...

 • Nincs kategorizálva

  Gisela Dulko visszavonul

  By

  Befejezi pályafutását Gisela Dulko – jelentette be nyílt levélben a 27 éves teniszező. Az argentin játékos...

vegas

Csapat

Csapat-világbajnokság

Piqué tenisz világbajnokságot szervez!

By 2017. május 12. péntek

Csapat-világbajnokság

A szerb teniszezők nyerték a férfi csapat vb-t

By 2012. május 26. szombat

Csapat-világbajnokság

Cseh-szerb döntő a csapatvébén

By 2012. május 26. szombat
vegas

Bulvár

To Top