Connect with us

Taróczy összerakta az ideális teniszezõt

Nincs kategorizálva

Taróczy összerakta az ideális teniszezõt

Elsõsorban a budapesti öregfiúk tenisztornáról és a magyar utánpótlásról kérdezték a chatelõk Taróczy Balázst, aki elárulta, ki a kedvenc teniszezõnõje és felelt rá, létezik-e dopping a fehér sport világában.

Tényleg jönnek õsszel Borgék? Hogyan is van ez? [heinz]

Igen, jönnek. Borg, McEnroe, Cash, Ivanisevics, Leconte, Muster, Bruguera és Vilas. Valamennyien egykori világelsõk, vagy Grand Slam-gyõztesek. Ez a verseny az ATP Tour of Champions sorozatának a része, 14 ilyen versenyt rendeznek a világban. A versenyeken a játékosok pontokat gyûjtenek, és a legtöbb pontot elért 12 játékos vesz részt a londoni novemberi döntõn.

Jönnek a régiek, király! 🙂 Nem bírom a mai teniszt, miért nincsenek Nastase, vagy Leconte típusú arcok? [olalaj]

Örülök, hogy örül. Én is nagyon szeretem azokat a játékosokat, akik úgy akarnak nyerni, hogy közben a közönséget is szórakoztatják. Vasárnap itt lesz, bemutató mérkõzést fog játszani az iráni Bahrami is, aki a legnagyobb tenisz bohócnak számít.

Az oké, hogy öregfiúk torna, de azok nem szoktak négy napig tartani. Nem lesz uncsi két nap után? [oldbojkott]

Minden nap más játékos ellen játszanak. Pl. McEnroe csütörtökön Cash, pénteken Borg, szombaton pedig Ivanisevics ellen. És ugyanígy a többiek is minden nap más ellenfél ellen játszanak. Emiatt szerintem nem hogy nem unalmas, hanem egyre izgalmasabb lesz a verseny. Mert a csütörtök-péntek-szombati csoportmérkõzéseken dõl el, hogy ki jut a vasárnapi döntõbe.

McEnroe-nak hány ütöt készítetek be? 🙂 [oldbojkott]

Minden játékos hozza a saját ütõjét. Hogy õ mennyivel utazik, azt nem tudom, de a menedzsereinek biztos vannak vésztartalék ütõi. Attól nem kell majd félni, hogy nem tudja majd befejezni a versenyt.

Mennyi lesz a beugró erre az októberi Borg-féle versenyre? [federerke]

A legolcsóbb jegyek 2000 forintosak, a legdrágábbak 9500 naponta. Van bérlet és 14 éven aluliaknak ötven százalékos kedvezmény.

Balázs, miért nem száll be ön is? Megnéznék egy jó Borg-Taróczy-meccset. 🙂 [dinlala]

Gondolkoztam rajta, hogy én is játsszam. De azt hiszem, annyi dolgom lesz, és annyi dolgom van, hogy nem tudnék rendesen felkészülni egyrészt, másrészt ott a versenyen sem tudnék a játékra koncentrálni. Ez a verseny nem egy egyszeri alkalommal megrendezett verseny, hanem az idei évtõl kezdve rendszeren a Tour of Championsnak lesz egy állomása Budapesten, és terveim között szerepel, hogy majd a késõbbiekben, amikor beindul a verseny, és nem az elsõ alkalommal, amikor még minden új, akkor én is szeretnék játszani.

Nem is hallottam még errõl a Tennis Classicsról, pedig tök jónak tûnik, lehetne más sportágban is ilyesmi. Van is talán? [zigzig]

Van, golfban, a PGA Tour. A versenyrõl részletes információkat tud szerezni a www.tennisclassics.hu weboldalon.

Balázs, beszállnál egy koedukált tornára? Mire menne mostani önmagad, mondjuk Sarapova ellen? 🙂 [makimadar]

Jó kérdés. Én nem vagyok edzésben, úgyhogy az én esetleges Sarapova elleni mérkõzésem nem lenne válasz a kérdés lényegére. De úgy érzem, hogy azok a játékosok, akik majd játszanak októberben Budapesten, és állandó edzésben vannak, biztosan legyõznék a legjobb nõi teniszezõket, beleértve Sarapovát is.

Kivel játszotta legemlékezetesebb mérkõzését? [Wiccaleány]

Bár sok emlékezetes mérkõzést játszottam, de talán a két legnagyobb verseny, amit megnyertem, ezek döntõi az amerikai Ocean Cityben és Barcelonában voltak. Mindkét versenyen a világ akkori egyik legjobbját, a román Nastasét vertem meg.

Hogy telnek egy wimbledoni bajnok mindennapjai? [heinz]

Mostanában nagyon fárasztóan, rengeteg munkával. Gyakorlatilag hajnaltól késõ estig dolgozom azon, hogy az október 9-12. Tennis Classics minden érdeklõdõ számára emlékezetes, szép élmény legyen.

Mi a helyzet Heinz Günthardt-tal? Tartják a kapcsolatot, lehet egyáltalán õt elfelejteni? [olalaj]

Tartjuk a kapcsolatot. Jó barátok vagyunk, rendszeresen beszélünk egymással. És ha máskor nem, akkor minden évben találkozunk Wimbledonban, ahol mind a ketten tévékommentátorkodunk. Sokszor játszunk is a meghívásos versenyen, amit a régi bajnokoknak szerveznek.

Tud valamit Krocskó Józsefrõl? Kedvenc játékosom volt. [löcónt]

Igen. Az MTK parkteniszklubban edzõ. Fia, Krisztián már az egyik legjobb magyar férfi játékos.

Hogyan áll a magyar tenisz-utánpótlás? [Mapecho2]

Az utóbbi idõben úgy látszik, hagyomány, hogy a lányoknál sokkal több a korosztályos versenyeken jó eredményeket elérõ játékos. Ami elõre vetíti azt, hogy a jövõben is a nõi versenyzõink eredményesebbek lesznek, mint a férfiak. A 16 évesek között egy héttel ezelõtt lett Európa-bajnok Babos Tímea, azt hiszem ez mindennél többet elmond.

Lát olyan fiatal magyar teniszezõt, aki az Ön nyomdokaiba tudna lépni? [hooligan31]

Szávay Ági már a nyomdokaimba lépett, igaz, hogy õ a lányok között. De biztos vagyok benne, mivel a pályafutása elején tart, hogy minden esélye megvan arra, hogy jobb eredményeket tudjon majd elérni, mint amilyeneket én értem el. A fiúk és a férfiak között jelenleg nem látok olyan tehetséget, aki a belátható közeljövõben bekerülhetne a világ élvonalába.

Jó, most nyertünk, de katasztrófa ez a Davis-kupa-csapat. Mikor jutunk megint Világcsoportba? [zigzig]

Már elég régóta sopánkodunk, hogy milyen gyenge a Davis-kupa-csapatunk. De úgy néz ki, hogy egyre gyengébb lesz. A két mostani játékosunk, Bardóczky Kornél és Kiss Sebõ már nagyon régen a magyar csapat pillérei, ha valamelyikõjük kiesik, akkor reménytelen helyzetbe kerül a magyar csapat. Alig-alig vannak profi férfi teniszezõink, és olyan, akinek reménye lenne, hogy az elsõ százba kerüljön a világon, ami egy jó Davis-kupa-csapat szerepléséhez feltétel, még remény sincs.

Mi az oka, hogy a lányok jobban szerepelnek a tornákon mint a fiúk? [Mapecho2]

Már a korosztályos versenyeken is sokkal jobb eredményeket érnek el, elképzelhetõ, hogy a közelmúlt jó példái, pl. Mandula Petra, Kapros Anikó, és most Szávay Ági sikere is inkább a kislányteniszezõkkel hiteti el, hogy be lehet jutni a világ legjobbjai közé. A fiú játékosok nem nagyon látnak példát maguk elõtt, a magyar felnõtt játékosok között.

Szávay Ági jelenleg a legnagyobb teniszezõnõnk szerintem, nyugodtan állíthatom. Nála kb. hány százalék tehetség és hány százalék kemény munka eredménye, hogy a világ elitje közé tartozik? [Mapecho2]

Nem ismerem Ági felkészítését, felkészülését annyira, hogy bátran nyilatkozhassam arról, hogy milyen kemény munkát végzett, amíg eljutott oda, ahová eljutott. De óriási tehetségnek tartom, mert hazai körülmények között, hazai klubban és hazai edzõk irányításával jutott el a világ élvonalához. Tehát legalább 75 százalékban a tehetsége kellett legyen a sikerei kulcsa.

Késõ 23 évesen elkezdeni teniszezni? 🙂 Kedvet kaptam hozzá… [Wiccaleány]

Ha profi teniszezõ szeretne lenni, akkor késõ. De ahhoz, hogy jól érezze magát, jól szórakozzon, és sportoljon, ahhoz sosem késõ. A teniszben az a szép, hogy gyakorlatilag az ember élete végéig ûzheti, úgy, hogy közben még örömet is tud okozni.

Melyik a legértékesebb Grand Slam-torna? Lehet kiemelni egyet is? [kaplarf]

Én azt gondolom, hogy Wimbledon. Nem azért, mert ott nyertem, hanem egyrészt a hagyományok miatt, másrészt a versenyrendezõk úgy tudják megszervezni a versenyt, hogy mindenki, játékos és nézõ is úgy érzi, hogy ez az év legfontosabb versenye. Nem véletlenül hívják Angliában The Championship-nek. Akármilyen teniszezõt megkérdeznek, azt mondják, hogy számukra a legnagyobb eredmény ill. vágy, hogy Wimbledonban gyõzzenek.

Mi az iskolai végzettsége? [jud5555]

Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem.

Mi az oka a teniszben az orosz dominanciának? [Mapecho2]

Én azt hiszem, hogy az elsõ nagy orosz sikerek (Szafin, Kurnyikova) hihetetlen tömegeket, szülõt és gyereket vitt el a teniszpálya felé, gondolván a kitörési lehetõségre. Rengeteg a korosztályos versenyeken az orosz – és szovjet utódállamból érkezõ – már tíz éve. Nagyon ügyes és rengeteg munkát végzõ fiatalok. Logikus, hogy a nagy számok törvénye alapján közülük nagyon sok a legjobbak közé kerül a világranglistákon. Mivel egyéni sportágról van szó, azt hiszem, hogy sokan felismerték annak a lehetõségét, hogy gyakorlatilag a saját maguk tudásában és tehetségében bízva nagyon nagy sikereket, és rengeteg pénzt lehet szerezni.

Lesznek kínai klasszisok is? Állítólag a ping-pong világranglista elsõ 20 helyezettjébõl 19 kínai, azért nyugtasson meg, hogy teniszben ilyen nem lesz!:) [kaplarf]

Ilyen biztos, hogy nem lesz. De a nõk között már vannak nagyon jó kínai játékosok. Egyikõjük éppen Szávay Ágit verte meg Wimbledonban a legjobb 16 között.

Ki a kedvenc teniszezõnõje? [Mapecho2]

Sarapova. Láttam közelrõl, úgyhogy õ.

Személy szerint Nadal, Federer vagy valaki más a kedvence? [kaplarf]

Mindkettõjük játékában van, amit csodálok. Valahogy úgy vagyok vele, hogy egy idõ után örülök, ha új arcot, és más típusú játékot látok, meg más személyiséget. Valamennyire örültem, hogy Nadal Wimbledonban meg tudta verni Federert, és hogy most õ lesz a világ legjobbja. De ugyanúgy fogok örülni annak, amikor majd valaki Nadal helyett lesz a világ legjobbja. Már most látni vélek egy óriási tehetséget, a lett Gulbist, és a brit Murrayt, akikrõl el tudom képzelni, hogy Nadalt fogják váltani.

Mi a véleményed Rafa Nadalról? [TristanLudlow]

Nagyon nagy játékos, aki idén az elsõ félévben, de különösen a salakos és a füves idõszakban bebizonyította, hogy jelenleg õ a legjobb férfi teniszezõ a világon. Ez persze év végéig még változhat. Mert a keménypályás szezon nagy része, beleértve a pekingi olimpiát is, még hátravan. De úgy érzem, hogy Nadal, Djokovics és Federer egyenlõ eséllyel pályázik, hogy év végén világelsõ lehessen.

Szerintem Nadal egy kicsit túl van spilázva. Lehet õ is öt-hat évig világelsõ? [federerke]

Lehet. De azt gondolom, hogy nem lesz. Azt hiszem, hogy az õ elsõsége nem lesz olyan domináns, nem lesz annyira kimagaslóan jobb a többieknél, mint amilyen Federer volt sok éven át. Szerintem az elkövetkezendõ idõszakban a világelsõ személye többször fog változni, és köztük lehet hogy Nadal is ott lesz, de nem állandóan és stabilan.

Van dopping a teniszben? Nadal kb. úgy néz ki, mint Phelps. [löcónt]

Biztos vagyok benne, hogy van. Hiszen a tenisz a világ egyik legsikeresebb sportága. Aki itt nagy eredményt ér el, az egyrészt sporttörténeti figura, másrészt rettenetesen gazdag ember lesz. Nem tudom elképzelni, hogy ha minden más sportágban doppingolnak, márpedig úgy néz ki, hogy igen, akkor a teniszben ne próbálkoznának ezzel. Ugyanakkor biztos vagyok abban, hogy a tenisz versenyszerkezete miatt, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag januártól novemberig csúcsformában kell lenni, és minden nap eredményt kell elérni, sokkal szûkebb azoknak a szereknek a tárháza, amikkel esetleg a versenyzõk élhetnek. Nem a lebukás, hanem a teljesítmény miatt.

Milyen szakkomentátorként tevékenykedni? Ugyanúgy felkészül statisztikákból vagy elég hozott anyagból dolgozni? [kaplarf]

A sporttévé csatorna, ahol rendszeresen szakkomentátorkodom, a közvetítés elõtt mindig rendkívül aprólékos és részletes felkészülési anyaggal vár, amit természetesen használok a munka során. Alapvetõen azért nem a statisztikák közlése, hanem az értõ és háttérinformációknak a közönséghez való eljuttatása a feladatom.

Ki a valaha volt legjobb? Férfi, nõ? [kaplarf]

Erre szinte lehetetlen válaszolni, mert rengeteget változtak a körülmények, a felszerelések, a felkészülési módszerek. Azt hiszem, hogy a maga idejében aki a világ legjobb játékosa volt, az valószínûleg a mai világban is az elsõ lehetne. Természetes az, hogy a tenisz ugyanúgy fejlõdik, mint az összes többi sportág. Az aktuális bajnokok nagy valószínûséggel legyõznék a régi bajnokokat.

Két alapanyag van egy jó játékoshoz, tehetség és szorgalom (azaz az elvégzett munka). Tegyük fel, hogy ön rakhatja össze „álomjátékosát”, melyikbõl mennyit tenne bele. [j4ki]

Adogatás – Sampras, tenyeres – Federer, fonák – Djokovic, fizikai adottságok – Nadal és versenyzõkészség – McEnroe.

Mennyire fontos a teniszben az olimpia? Kb. mint a fociban, azaz alig? [kaplarf]

Az én felfogásom szerint olyan, mint a fociban. De tény, hogy sokan vannak, beleértve játékosokat is, akik ugyanolyan fontosnak tartják, mint egy Grand Slam-versenyt. De ha megnézik a korábbi gyõzteseket, közöttük sok olyan név van, akire nem hiszem, hogy a nagyközönség emlékezne. Akikre emlékszünk, azokra azért emlékszünk, mert Grand Slam-versenyeket is nyertek, pl. Graf vagy Agassi. A tenisz versenynaptára olimpia nélkül is rettenetesen sûrû, még nagyobb eseményt követ, az olimpia egyszerûen nem fér bele a versenynaptárba.

Érdekli az olimpia? [olimpyc]

Természetesen. Különösen a csapat- és labdajátékokat szeretem. Elsõsorban a vízilabdát fogom majd nagy figyelemmel követni.

origo.hu

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Continue Reading
Ez még érdekelhet...

Több innen: Nincs kategorizálva

  • Nincs kategorizálva

    Nadal elégedetlen, de bizakodik!

    By

    Rafael Nadal egy interjújában elmondta, hogy elégedetlen a teljesítményével, de abban bízik, hogy napról napra egyre...

  • Nincs kategorizálva

    Djokovics a Roland Garrost célozta meg!

    By

    A világranglista első helyén álló Novak Djokovics kijelentette, hogy a 2013-as esztendőben a Roland Garros megnyerése...

  • Nincs kategorizálva

    Gisela Dulko visszavonul

    By

    Befejezi pályafutását Gisela Dulko – jelentette be nyílt levélben a 27 éves teniszező. Az argentin játékos...

vegas

Csapat

Csapat-világbajnokság

Piqué tenisz világbajnokságot szervez!

By 2017. május 12. péntek

Csapat-világbajnokság

A szerb teniszezők nyerték a férfi csapat vb-t

By 2012. május 26. szombat

Csapat-világbajnokság

Cseh-szerb döntő a csapatvébén

By 2012. május 26. szombat
vegas

Bulvár

To Top