Connect with us

LastWeek! 2.rész (2009/03)

Nincs kategorizálva

LastWeek! 2.rész (2009/03)

A két argentin sztárnak jól ment az elmúlt héten, magabiztosan mehetnek az év elsõ GS tornájára. Chacha nevû kedves olvasónk felhívta figyelmemet hogy az elsõ héten csak közép-kelet európai lányok nyertek tornát. Nos, a második héten is.

Sam Querrey, a spanyolverõ

Sam Querrey, a spanyolverõ

Elsõre nem is annyira meglepõ, hiszen a Top 20-ban 13 közép-kelet európai játékos található. De mégiscsak ott volt Sydneyben egy elsõ kiemelt Serena Williams, akit Elena Dementieva lemosott a pályáról. Az orosz lány még soha nem mutatott ennyire magabiztos játékot, mint mostanság, kivéve talán a pekingi olimpiát. Két hét alatt két tornát nyerni és 10-0ás mutatóval indulni az Ausztrál Nyílt bajnokságon nem kis bravúr. A legnagyobb esélyesek közé tartozik. Petra Kvitova nem. Viszont õ élete elsõ tornagyõzelmét érte el ugyanezen a héten.

Lányok:

Sydney – Egyéni: Elena Dementieva (orosz) Páros: Shuai Peng/Su-Wei Hsieh (kínai/tajvani)

Hobart – E: Petra Kvitova (cseh) P: Gisela Dulko/Flavia Pennetta (argentin/olasz)

Fiúk:

Sydney – E: David Nalbandian (argentin) P: Bob Bryan/Mike Bryan (amerikai/amerikai)

Auckland – E: Juan Martin Del Potro (argentin) P: Martin Damm/Robert Lindstedt (cseh/svéd)

Kooyong (bemutató torna, csak egyéni) – Roger Federer (svájci)

TopMoversFiúk

100on belül:

A luxemburgi Gilles Muller Aucklandben a selejtezõbõl feljutva elõbb megverte a francia Florent Serra-t majd kikapott a késõbbi döntõs amerikai Sam Querreytõl egy szoros döntõ szettes mérkõzésen. A tavalyi US Openen nagyszerûen menetelõ Muller – ott is selejtezõvel kezdte majd késõbb Federer verte a negyeddöntõben – most 8 helyes ugrásával a 95. helyrõl a 87.-re került.

Az elsõ százban ezúttal nem volt kiemelkedõen nagyot zuhanó játékos, azon néhányak, akik veszítettek pozíciójukból is maximum 1-2 hellyel csúsztak vissza többek között a fent említett Muller nyújtózkodásának.

100on kívül:

A 27 éves kínai Shao Xuan Zeng a 725.-rõl a 647. helyre ugrott (78 hely), ugyanakkor Tsung-Hua Yang egy tajvani tini az 548.-ról a 474.-helyre küzdötte fel magát (74 hely). Hogy mi bennük a közös? Mindketten egy Kínában megrendezett Future tornán indultak, és a döntõben találkoztak, ahol a 10 évvel fiatalabb tajvani döntõ szettben gyûrte le ellenfelét ezzel elhódítva élete elsõ trófeáját. Nem elképzelhetetlen hogy hallunk róla a jövõben, bár még hosszú az út a legjobb százig.

Az olasz Filippo Volandri 12 pozíciót süllyedt így a 109. helyrõl a 121.-re esett vissza, amit annak köszönhet, hogy idén még nem lépett pályára. Sérülésrõl nem érkezett hír, talán mentális gondokkal küzd, mindenesetre Melbourneben sem indul.

TopMoversLányok:

100on belül:

Ritka dolog, de megesik, hogy a legnagyobb ugró magyar lány. Czink Melinda 11 helyet elõrelépve a 100.-ról a 89 helyre csöppent. Egészen jó formában játszik, Hobartban negyeddöntõig jutott, úgy hogy kvalifikációból indult, és megvert két bõven Top100-as versenyzõt, valamint Melbourneben is ott van a fõtáblán. Sok sikert Melinda!

A román Monica Nicolescunak szerencséje van. Annak ellenére hogy idei 2 versenyén mindkétszer az elsõ körben búcsúzott mindössze 3 helyet veszített pozíciójából. A 48.-ról az 51. helyre esett vissza.

100on kívül:

A ranglista százon kívüli részén csendes az élet, olyannyira, hogy szinte semmi mozgás nem észlelhetõ. A kivétel a 22 éves brit Melanie South, aki Sydneyben a selejtezõbõl egészen a legjobb 16ig jutott, ezzel elérte élete eddigi legjobb pozícióját. Számokba fojtva: a 110.-rõl 8 helyet elõre lépve a 102. helyre jött fel. Innen már csak egy ici-pici lépés a Top100.

(A legek között 2 kategóriát különböztetek meg lévén sokkal könnyebb a 800. helyrõl a 700.ra kerülni mint a 80.ról a 70.re.)

A hét nõi játékosa: Petra Kvitova

A cseh tini mindössze egy szettet vesztett Hobartban, és élete elsõ tornagyõzelmét ünnepelhette. 9 helyet lépett elõre a ranglistán, jelenleg a 40. helyet foglalja el. (Czink Melinda mögött a második legnagyobb ugró volt a héten). Volt egy kis szerencséje, hiszen szinte az összes kiemeltet kiverték elõle, azért õ maga is összetalálkozott eggyel. A 7. kiemelt Alona Bondarenko azonban nem jelentett neki komoly akadályt és végül honfitársát, a szintén 40. hely környékén tanyázó Iveta Benesovát is simán verte a döntõben. 18 évesen nagyon szép teljesítmény, ha továbbra is ilyen tempóban fejlõdik, nemsokára a Top10 küszöbén találhatja magát.

A hét férfi játékosa: Sam Querrey

Igazság szerint nehéz volt választanom. Van egyszer David Nalbandian aki a sydney-i bajnok és mindezt úgy érte el, hogy megverte Lleyton Hewittot hazai közönség elõtt (ami Hewittnál azt jelenti, hogy duplán jól játszik), majd Richard Gasquet az elõdöntõben és Jarkko Nieminent a döntõben. Másodszor itt van az elõbb említett Nieminen akinek szerencséje volt mert Jo-Wilfried Tsonga visszalépett ellene, de a finn kihasználta a lehetõséget és megverte Novak Djokovicot mielõtt kikapott a döntõben. Harmadszor pedig Juan Martin Del Potro aki megnyerte az auckland-i tornát.

Azon egyszerû okból választottam mégis Sam Querreyt, mert négyük közül õt tartom a legkevésbé tehetségesnek. Ez nem azt jelenti, hogy rosszul játszik (mégiscsak a 33. helyen áll), de korántsem rendelkezik avval a játékintelligenciával, mint a feljebb említett három úriember. Az amerikai még csak 21 éves, így van bõven ideje javítani ezen, de jelenleg inkább a 198 centis magasságának és ebbõl kifolyólag bombaerõs szerváinak köszönheti sikereit. Tavalyról van egy tornagyõzelme (Las Vegas), ehhez most egy döntõt is hozzátett. Aucklandben két olyan játékost is megvert, akiket nem feltétlenül kellett volna a papírforma szerint. Nevezetesen a spanyol Nicolas Almagrot (18.) majd pedig a szintén spanyol David Ferrert, a torna 2. kiemeltjét. Szervajátékáról egy kis kiegészítés: egész héten 80% felett nyerte a pontokat az 1. szervája mögött, és 5 meccs alatt 47 ászt ütött.

Az eredményeket és számadatokat a www.atpworldtour.com és a www.sonyericssonwtatour.com biztosította számomra.

Az Australian Open miatt a következõ hétfõn nincs ranglistafrissülés. LastWeek! azonban lesz, méghozzá amolyan special edition. Az év elsõ Grand Slam tornájának 1. hetét összefoglaló és egyéb érdekességeket taglaló cikkel jelentkezem egy hét múlva. Addig is mindenkinek kellemes pihenést!

Pék Gyuri

Kérdések, javaslatok, javítások, kritikák: giorgio_boy@mailbox.hu

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Continue Reading
Ez még érdekelhet...

Több innen: Nincs kategorizálva

 • Nincs kategorizálva

  Nadal elégedetlen, de bizakodik!

  By

  Rafael Nadal egy interjújában elmondta, hogy elégedetlen a teljesítményével, de abban bízik, hogy napról napra egyre...

 • Nincs kategorizálva

  Djokovics a Roland Garrost célozta meg!

  By

  A világranglista első helyén álló Novak Djokovics kijelentette, hogy a 2013-as esztendőben a Roland Garros megnyerése...

 • Nincs kategorizálva

  Gisela Dulko visszavonul

  By

  Befejezi pályafutását Gisela Dulko – jelentette be nyílt levélben a 27 éves teniszező. Az argentin játékos...

vegas

Csapat

Csapat-világbajnokság

Piqué tenisz világbajnokságot szervez!

By 2017. május 12. péntek

Csapat-világbajnokság

A szerb teniszezők nyerték a férfi csapat vb-t

By 2012. május 26. szombat

Csapat-világbajnokság

Cseh-szerb döntő a csapatvébén

By 2012. május 26. szombat
vegas

Bulvár

To Top