Connect with us

Szávay Ági rejtélyes javulása – miért?

Nincs kategorizálva

Szávay Ági rejtélyes javulása – miért?

Szávay Ágnes 2009 januárjában könnyek között búcsúzott Kuhárszky Zoltántól. A zuhanórepülésben levõ teniszezõt sokan féltették, hogy a romlási folyamat felgyorsul, de nem így lett: az edzõ nélkül tengõdõ játékos lassan kikecmereg a hullámvölgybõl.

Szávay Ágnes

Szávay Ágnes

A helyzet nem példa nélküli: a teniszzseni, Roger Federer 2004-ben egy évig készült egyedül és végigverte a mezõnyt.

A Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar Pszichológiai tanszékvezetõje, Lénárt Ágota több olyan magyar egyéni sportolót, híres olimpikont ismer, akik huzamosan edzõ nélkül készültek. Lénárt szerint a sportoló „magányos készülése” több okra vezethetõ vissza. Az autoriter edzõ és a túlzott eredménykényszer elõl menekülõ sportoló választja az egyéni felkészülést, aminek alapfeltétele a helyes önismeret: gyakorlatilag tudja, hogy mire van szüksége. Lénárt hangsúlyozta, hogy az „önmonitorozás”, az érett pozitív személyiség kell ahhoz, hogy valaki tisztában legyen a saját szükségleteivel. Az évek során kialakul a szervezet igényszintje, amit sokszor a versenyzõ jobban tud, mint maga az edzõje. Lénárt ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a túlzott zárkózottság beszûküléshez vezet. Az egyedül edzõ versenyzõ csapdája, ha nem kap elég visszacsatolást a környezetétõl. Hosszú távon ritka a magányos készülés, azaz mindenképpen szükség van edzõi segítségre.

Szávay Ágnes 2007 év legjobb nõi sportolója, jelenleg huszonhetedik a ranglistán. A hangsúly a jelenlegen van, hiszen két éve volt már tizenharmadik is. Azóta rengeteg minden történt. A régi edzõvel, egyben párjával, Bocskay Józseffel való emberi-szakmai szakítás, az új edzõ Kuhárszky Zoltán feltûnése, na meg az új menedzsment egyre harciasabb nyomulása. Ez így együtt sok lehetett Áginak. Az egykori Davis Kupa játékos, Lányi András teamje vette a kezébe az irányítást. Ági nagykorúságát kivárva személyesen vele kötötték meg a szponzori szerzõdéseket. Szávay hirtelen olyan környezetbe csöppent, amely számára egyértelmûen idegen volt.

Az ex-edzõ, Bocskay József így ír az elmúlt idõszakról a blogjában: „a sajtót, a weboldalt, a rajongókat cserbenhagyták. Egy ekkora sztárt Magyarországon szeretni akarnak az emberek. Arra van szükségünk, hogy drukkolhassunk egy magyarért! Nem lehet õt eldugni, letagadni. Az Áginál nagyobb sztárok is szimbiózisban tudnak élni a sztárságukkal.”

Szávay tavaly versenyrõl versenyre utazott, folyamatosan romlottak az eredményei. Ahol elindult, szinte rögtön kikapott. Az elsõ húszból is szép lassan kipottyant a világranglistán. A szurkolók nagy része elfordult tõle. Olyanok is akadtak, akik fogadási botrányba akarták kavarni. Szerintük Szávay azért bukott el meccseket, szetteket, hogy a pénztárcáját hizlalja. Nem jól vette az adást a magyar közönség, amikor kiderült, hogy Ági a kedvezõbb adózás miatt Monacóba költözött. A közönség a nyilvánosságot nagy ívben kerülõ, zárkózott, lelki problémákkal is küszködõ Szávayt látott a pályán. A régi szeretet elillant, a 2008-as év végére Szávay épp hogy meg tudott kapaszkodni az elsõ harmincban.

Ilyen elõzmények után indult a 2009-es év, döntõ változásokkal. Az elsõ komoly Grand Slam-versenyen, a januári Australian Openen Ági már az elsõ fordulóban búcsúzott. Az újabb kudarc áldozatokkal járt: Szávay a Bocskayt 2007-ben váltó Kuhárszky Zoltánnal befejezte az együttmûködést.

Lényegében 2009 januárjától, azaz több mint két hónapja Szávay edzõ nélkül készül. Az eredményei ugrásszerûen nem javultak, sõt! Nem véletlenül javasoltak sportpszichológust Ági mellé. Szávay az utóbbi két versenyen a szakemberek véleménye szerint felszabadultabb, görcstelenebb játékot nyújt. Az Indian Wells-i tornán a világranglista hetedik helyén álló lengyel Radwanska tudta megállítani, mégpedig három szettes nagy csatában. Ági pozitívan értékelt, már látja a „fényt az alagút végén.” Még akkor is, ha a döntõ szettben 3-1-re vezetett, innen fordított a lengyel ellenfele. Edzõ tehát nincs, javulás van. A tartós fejlõdés elvileg folyamatos, edzõ pedig április végére várható. Persze ha nélküle is megy, akkor…

Az utolsó magyar top tízes teniszezõ, Temesvári Andrea szerint Szávay „a képességei alapján újra bekerülhet a legjobb húsz közé”, de hogy tud-e elõre lépni, „forma, szerencse és egyéb tényezõk alapján dõl majd el.”

A férfi tenisz nagy alakja, Roger Federer 2004-ben úgy döntött, hogy egyedül, vagyis edzõ nélkül vág neki a teniszidénynek. Abban az évben megnyerte az Australian és a US Opent, valamint két mesterversenyt és vezette a világranglistát. Szávay Ági esete merõben más, mint Federeré. Eredményességük nehezen hasonlítható, a svájci tenisztudor trófeáit senki nem kéri számon a magyar játékoson. A szurkolóknak bõven elég, ha újra az életvidám Szávayt látják…

Szerzõ: Szilágyi László

stop.hu

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Continue Reading
Ez még érdekelhet...

Több innen: Nincs kategorizálva

  • Nincs kategorizálva

    Nadal elégedetlen, de bizakodik!

    By

    Rafael Nadal egy interjújában elmondta, hogy elégedetlen a teljesítményével, de abban bízik, hogy napról napra egyre...

  • Nincs kategorizálva

    Djokovics a Roland Garrost célozta meg!

    By

    A világranglista első helyén álló Novak Djokovics kijelentette, hogy a 2013-as esztendőben a Roland Garros megnyerése...

  • Nincs kategorizálva

    Gisela Dulko visszavonul

    By

    Befejezi pályafutását Gisela Dulko – jelentette be nyílt levélben a 27 éves teniszező. Az argentin játékos...

vegas

Csapat

Csapat-világbajnokság

Piqué tenisz világbajnokságot szervez!

By 2017. május 12. péntek

Csapat-világbajnokság

A szerb teniszezők nyerték a férfi csapat vb-t

By 2012. május 26. szombat

Csapat-világbajnokság

Cseh-szerb döntő a csapatvébén

By 2012. május 26. szombat
vegas

Bulvár

To Top