Connect with us

Federer dupla szetthátrányból jutott tovább

Nincs kategorizálva

Federer dupla szetthátrányból jutott tovább

Óriási küzdelem árán jutott be a 2. fordulóba a wimbledoni nemzetközi tenisztornán Roger Federer: az 1. kiemelt, címvédõ svájci kétjátszmás hátrányt ledolgozva gyõzte le a kolumbiai Alejandro Fallát, aki pedig még a meccsért is szerválhatott.

Egy dolgot alighanem kevesen vártak Wimbledonban: azt, hogy Roger Federer 1. fordulós mérkõzésén Alejandro Falla ellen az eredményjelzõ 1 óra 42 perc játék után 7:5, 6:4, 4:3-as kolumbiai vezetést mutat…

Hogy miként jutott ide az elsõ kiemelt? Nos, az elsõ játszmában 5:5-ig minden ment a füves pályán megszokott rend szerint, senki nem vesztette el az adogatását. Ekkor azonban Federer igen, Falla két lehetõségébõl egyet kihasznált és 6:5-nél lépéselõnybe került. Az elsõ kiemelt megnyerte Falla adogatójátékánál az elsõ két pontot, de innen a kolumbiai jött, látott és gyõzött is – legalábbis a szettet behúzta 7:5-re.

A második játszmában 3:3-nál jött az adogatás-elnyerés, a hetedik gémben Falla egy remek elütéssel nyitott és kihasználva Federer hibáit 4:3-as elõnyt kovácsolt. Annak ellenére, hogy egyenlõ is volt, ezután hozta szerváját, hagyta a svájcinak a kilencedik gémet, a tizediket pedig – bréklabdát hárítva! – hozta, így már 2–0-ra vezetett.

Federer helyzete igazán harmadik szett 4:4-nél vált kritikussá: Falla ugyanis simán eljutott 0:40-ig, három bréklabdája volt. Federer visszahozott egyet, majd egy szép elütéssel mentette a másodikat is (pedig második szervája volt), a harmadiknál pedig hiába irányított a kolumbiai és jött fel jó pozícióba a hálóhoz, rosszul röptézett.

A három elszalasztott lehetõség után jött a negyedik is, de Federer egy gyilkos szerva után rövidre zárta a pontot, így ezt a bréklabdát is hárította. Négy bréklehetõség után a svájci nem akart egy ötödiket is adni, látványos hálócsata után elõnyt szerzett és egy ásszal lezárta a gémet – a gödör már megvolt, csak a földet nem hányták rá Federerre…

Falla nem élt az esélyeivel, és bûnhõdött: Federer ugyan játszmalabdát rontott, de végül egy halálpontos tenyeressel elnyerte a kolumbiai szerváját, 6:4-re megnyerve a játszmát. A dél-amerikai teniszezõ meg gondolkodhatott azon, hogy mennyire közel volt élete (talán) legnagyobb gyõzelméhez. Federer a meccs elõtt még abban reménykedett, hogy elkap valamennyit a svájciak vb-meccsébõl, hát közel állt hozzá, de nem úgy, ahogy szerette volna…

Alighanem sokan arra számítottak, hogy Fallát megviseli az elbukott harmadik játszma, ehhez képest a kolumbiai egybõl brékelt. Federer egy kettõs hibával nyitotta adogatását, röptét is hibázott, ez pedig túl sok volt. Falla hozta az adogatását, innen már „csak” végig kellett volna érnie. 4:3-ig minden terv szerint is ment.

Ekkor azonban Falla 0:30-cal nyitott, majd Federer türelmes játékkal bréklabdához jutott. Falla ezt egy jó szervával hárította, majd hozta az adogatását, és a svájci megint a szakadék szélére került. Falla 5:4-nél szervált a mérkõzésért, és nem volt könnyû dolga: 15:30-nál második adogatást kellett ütnie… Ezt a labdamenetet remek játék végén Federer nyerte meg, így két bréklabdához jutott. Az elsõnél Falla ászt ütött, a másodiknál viszont tehetetlen volt egy gyilkos Federer-kereszt után – a svájci megint a legfontosabb pillanatban mentette magát.

Federer nem ingott meg, hozta a szerváját, így Fallának 6:5-nél a rövidítés kiharcolásáért kellett adogatnia. Megizzadt, 30:30-nál bravúros tenyeressel szerzett elõnyt, aztán egy hálóba küldött ütésnek köszönhetõen egyenlített is.

A rövidítés Federer szája íze szerint kezdõdött (4–1-re elment a helvét), Falla meg egy pocsék ütéssel tovább rontotta saját helyzetét. Innen nem volt kímélet: az elsõ kiemelt könnyedén nyerte meg a tie-breaket és kiegyenlített a játszmák tekintetében.

Falla nem ingott meg az elbukott harmadik szett után, de megingott most: elvesztette az adogatását és már a játszma elején hátrányba került. A meccs harmadik óráját Federer újabb brékkel ünnepelte meg, ebbõl a gödörbõl pedig nem volt kiút Fallának. A kolumbiai hõsiesen küzdött, de kihagyta a lehetõségeit és „elfogyott” a végére – nullára bukta el a döntõ szettet egy olyan meccsen, amelyen bravúrgyõzelmet is arathatott volna. És még Federer is (ha gyorsan zuhanyozott) elkaphatta a svájci–chilei meccs végét… A címvédõ a 2. fordulóban a Nicolás Massut búcsúztató szerb Ilja Bozolaccal játszik.

Nagyon sima gyõzelemmel indította 2010-es wimbledoni szereplését Kim Clijsters: a 8. kiemelt belga klasszis 6:0, 6:3-ra gyõzte le Maria Elena Camerint, úgy, hogy bréklabdával sem kellett szembenéznie, ellenfele második szerváinál pedig gyilkos hatékonysággal dolgozott (12/15 pont).
A 11. kiemelt Marion Bartoli Julia Görgest verte meg két játszmában, a kiemeltek közül továbbjutott még Nadja Petrova és Vera Zvonarjova is – nehézség nélkül. Nagyon csúnya kétszettes vereséget szenvedett Patty Schnyder, aki karrierje során immár nyolcadik alkalommal esett ki az elsõ körben.

A férfiaknál egy kiemelttel máris kevesebb van, Ivan Ljubicicet a Wimbledonban elõször fõtáblás lengyel Michal Przysiezny verte meg három játszmában. A német Daniel Brands rövidre szabta Igor Andrejev angliai tartózkodását, Jen-Hszün Lü pedig ajtót mutatott az argentin Horacio Zeballosnak.

NSO

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Continue Reading
Ez még érdekelhet...

Több innen: Nincs kategorizálva

 • Nincs kategorizálva

  Nadal elégedetlen, de bizakodik!

  By

  Rafael Nadal egy interjújában elmondta, hogy elégedetlen a teljesítményével, de abban bízik, hogy napról napra egyre...

 • Nincs kategorizálva

  Djokovics a Roland Garrost célozta meg!

  By

  A világranglista első helyén álló Novak Djokovics kijelentette, hogy a 2013-as esztendőben a Roland Garros megnyerése...

 • Nincs kategorizálva

  Gisela Dulko visszavonul

  By

  Befejezi pályafutását Gisela Dulko – jelentette be nyílt levélben a 27 éves teniszező. Az argentin játékos...

vegas

Csapat

Csapat-világbajnokság

Piqué tenisz világbajnokságot szervez!

By 2017. május 12. péntek

Csapat-világbajnokság

A szerb teniszezők nyerték a férfi csapat vb-t

By 2012. május 26. szombat

Csapat-világbajnokság

Cseh-szerb döntő a csapatvébén

By 2012. május 26. szombat
vegas

Bulvár

To Top