Connect with us

Szávay hisz a felemelkedésben

Nincs kategorizálva

Szávay hisz a felemelkedésben

Csaknem féléves kihagyás, hosszú sérülés után márciusban versenyez újra Szávay Ágnes.

A 22 éves magyar teniszezõ az MTI-nek elmondta, hogy olykor „pokoli fájdalmakkal” játszott, de új edzõjével, Köves Gáborral együtt hisz a felemelkedésben, és azt sem zárta ki, hogy egyszer Grand Slam-tornát nyerhet, illetve a világranglistán a tíz közé kerülhet.

„A tavalyi évet tulajdonképpen fájdalomcsillapítókkal meg mindenféle tapaszokkal játszottam végig, csak éppen akkor még nem tudtuk, mennyire komoly a probléma – fogalmazott a 22 éves Szávay. – Ez pedig azt eredményezte, hogy a gyomromat szinte teljesen tönkretettem, a sérülésem pedig, ha lehet, még rosszabb lett. A hátamról van szó. Volt korábban egy gerincsérvem, az jelenleg szinte teljesen panaszmentes, most viszont egy deréktáji gerincelcsúszással bajlódom, azzal van a legtöbb bajom, gondom, problémám.”

Szávay elmondta, hogy még nem olvasta a legendás amerikai teniszezõ, Andre Agassi önéletrajzi könyvét, az Opent, de mesélték neki, hogy éppen errõl írt a bevezetõben: fekszik a padlón a gerincproblémáival, a hátfájásával és szinte üvölt a fájdalomtól.

„Sajnos, én is nagyon jól, közelrõl ismerem ezt az érzést, ám a könyvet még nem olvastam. Hamarosan sorra kerül. Ez lesz majd a következõ olvasnivalóm, és lesz rá idõm a hosszú repülõutakon.”

A legelõkelõbb helyen rangsorolt magyar játékos két nappal az utazás elõtt mondta le a Fed Kupa-szereplést. Korábban viszont még úgy nyilatkozott, hogy ez a verseny lesz számára a felvezetõ az idei szezonra.

„Így terveztük – mondta Szávay. – Többször is próbálgattuk a hátamat, hogy poénjátéknál mennyire vagy milyen gyorsan fájdul meg. A verseny elõtti héten azt mondtam, mindenképpen menni szeretnék. Folyamatosan erõsítettünk, nagyon sokat dolgoztunk. Három nappal az utazás elõtt játszottam újra poénra. Gyakorlatilag 3:3-ig, vagyis hat gémet tudtam úgy teniszezni, hogy nem fájt. Nagyon rossz érzéssel kellett meghoznom a döntést, hogy nem utazom. Egy szettet sem tudok lejátszani panaszmentesen, akkor hogy lennék képes egy egész meccset végigteniszezni?”

Nem sokkal késõbb a párizsi torna is kútba esett, amelyen pedig tavaly negyeddöntõs volt.

„Igen, mert úgy gondoltam, egy hét alatt már nem fog annyit javulni a helyzet, hogy Párizsban pályára léphessek. Ezzel viszont nyertem még másfél hónapot, és szerencsére a ranglistán sem fogok sok helyet veszíteni. Indian Wellsben kezdek március elején. Próbálok úgy felkészülni, hogy abszolút panaszmentes legyek. Jó az a verseny, mert nagy, 64-es a tábla, tehát az elsõ körben nem játszhatok kiemelt ellenféllel, mert õk erõnyerõk a nyitó fordulóban.”

Szávay néhány éve, amikor befejezte a junior-pályafutását és belépett a „felnõttkorba”, duzzadt az erõtõl, bármelyik élvonalbeli sportoló megirigyelhette a fizikai állapotát.

„Valóban így volt. Sajnos azonban 2006-ban elkaptam egy mononukleózis nevû betegséget, ami teljesen legyengítette az immunrendszeremet – árulta el. – Azóta egyszer sem voltam igazán fitt, persze akadtak közben jó, meg kevésbé jó periódusaim is. Most az a célom, hogy újra eljussunk a korábbi szintre. Úgy érzem, menni fog, mert rengeteget foglalkozunk a hátammal. Azelõtt hiába mentünk orvosokhoz, mégsem törõdtünk vele eleget. Most mindennap gyógytornázom, és egy nagyon jó csapat áll mögöttem. Hiszem, hogy abszolút jó kezekben vagyok.”

A magyar teniszezõ legutóbb októberben, a 4.5 millió dollár összdíjazású pekingi tornán játszott, ahol már az elsõ fordulóban kiesett. Aztán edzõcsere következett: elbúcsúzott az osztrák Karl-Heinz Vettertõl, és Köves Gábor, az egykori kiváló Davis Kupa-játékos lett az új trénere.

„Élvezem az edzéseket, nagyon fel tud dobni, még a legnehezebb pillanatokban is – mondta róla Szávay. – Olyan ember, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy nekem a legjobb legyen és a lehetõ legtöbbet hozzuk ki a tréningekbõl. Sok újat adott nekem: nagyszerû párosjátékos volt, és már most úgy érzem, hogy sokat fejlõdött a szervám meg a röptém. Elsõsorban a hátfájdalmaim miatt volt eddig sok gondom az adogatással. Jelenleg úgy gondolom, jó irányban haladunk, és – legalábbis az edzéseken ˜– már látható: komoly a javulás.”

Szávay elmondta, hogy jobb fizikai állapotban szeretne lenni, mint tavaly meg tavalyelõtt.

„Persze akad még más is: régebben a tenyeresem volt a gyengébb, most ez is javult, és azt hiszem, egy szinten van a fonákkal. Aztán jobb lett az adogatásfogadásom is, bár kezdetben, még január elején voltak vele problémáim. Kérdeztem is magamtól, mi a baj, Ági? Aztán gyorsan rájöttem, talán az, hogy hónapok óta nem játszottam pontra.”

Arra a kérdésre, hogy vissza tud-e még térni a legjobbak közé (2008 áprilisában legjobbjaként a 13. volt a világranglistán, jelenleg a 38.), Szávay leszögezte: „Természetesen, vissza!”

A tavalyi sikerei közül a budapesti és a prágai diadalát emelte ki: „Budapest és Prága, erre a két gyõzelemre vagyok a legbüszkébb. Budapestre azért, mert az Budapest, mert meg tudtam védeni a címemet, Prágára pedig, mert kevés olyan játékos van, aki két héten belül egymás után két tornát nyer.”

Az idei célkitûzéseirõl szólva megjegyezte, az volt az eredeti terv – ha a Fed-kupával kezd –, hogy szeretett volna bekerülni a legjobb húszba az év végén.

„Az elsõ három hónap azonban elúszott, így a legjobb harminc a reális cél. Ezzel jövõre Ausztráliában már kiemelt lehetnék és az Australian Openen elérhetõ jó eredmény esetén már a húsz közé kerülhetnék.”

Szávay elképzelhetõnek tartja azt is, hogy bejusson az elsõ tíz közé, és akár Grand Slam-viadalt is nyerjen.

„Ez a célom, ezért dolgozunk! Aztán megyünk tovább: ha az ember nyer egy GS-t, akkor jó lenne elhódítani egy másodikat is. Mert evés közben jön meg az étvágy” – jelentette ki az ötszörös egyéni WTA-tornagyõztes teniszezõnõ.

NSO

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Continue Reading
Ez még érdekelhet...

Több innen: Nincs kategorizálva

 • Nincs kategorizálva

  Nadal elégedetlen, de bizakodik!

  By

  Rafael Nadal egy interjújában elmondta, hogy elégedetlen a teljesítményével, de abban bízik, hogy napról napra egyre...

 • Nincs kategorizálva

  Djokovics a Roland Garrost célozta meg!

  By

  A világranglista első helyén álló Novak Djokovics kijelentette, hogy a 2013-as esztendőben a Roland Garros megnyerése...

 • Nincs kategorizálva

  Gisela Dulko visszavonul

  By

  Befejezi pályafutását Gisela Dulko – jelentette be nyílt levélben a 27 éves teniszező. Az argentin játékos...

vegas

Csapat

Csapat-világbajnokság

Piqué tenisz világbajnokságot szervez!

By 2017. május 12. péntek

Csapat-világbajnokság

A szerb teniszezők nyerték a férfi csapat vb-t

By 2012. május 26. szombat

Csapat-világbajnokság

Cseh-szerb döntő a csapatvébén

By 2012. május 26. szombat
vegas

Bulvár

To Top