Connect with us

Djokovics nyerte a US Opent

ATP

Djokovics nyerte a US Opent

Novak Djokovics az ausztrál nyílt teniszbajnokság és Wimbledon után megnyerte idei harmadik Grand Slam tornáját is, miután négy szettben diadalmaskodott a spanyol Rafael Nadal felett a US Open döntőjében.

1. JÁTSZMA

Rafael Nadal álomszerűen kezdte a döntőt, hiszen nemcsak a saját első adogatását nyerte meg, hanem rögtön elvette Djokovicsét is (0:2). Nadal következő adogatójátéka három Djokovics-ponttal kezdődött, naná, hogy a szerbé lett a gém. Djokovics nehezen találta az adogatását, de aztán még éppen időben lelt, 15:40-ről visszahozta a gémet – a harmadik bréklabdát a meccs első ászával semlegesítve (2:2).

Innentől aztán nem volt megállás: a gémekben rendre nagy csata zajlott, de a döntő pont mindig a szerbé lett. Nincs mese, ő összpontosított jobban, két újabb bréket hozott Nadal bizonytalan adogatásaiból, 53 perc alatt az övé lett az első játszma (6:2)

2. JÁTSZMA

Nadal összeszedte magát, következésképp minden úgy kezdődött, ahogyan az első szettben. A spanyol hozta az adogatását, majd bár 40:0-nél megtorpant, csak-csak az övé lett a szerbé is. Idáig tehát minden ismétlődött (0:2), Nadal szurkolói reménykedtek benne, hogy kedvencük ezen a ponton szakít a korábbi forgatókönyvvel. Senki sem mondhatja, hogy nem próbálta meg: 0:30-ról, majd 30:40-ről is visszahozta a játékot, hősiesen állta a fonákjára érkező rohamokat, de végül nem bírta a tizenöt percre nyúló idegőrlő harcot – röptéből a hálóba vágta a labdát, az ötödik gémlabdát Djokovics már megcsinálta (1:2).

Szépített tehát a szerb fenomén, aminek megint meglett a következménye. A saját adogatójátékát úgy nyerte meg, hogy szinte nem is észleltük, majd alig valamivel több energiát mozgósítva elvette Nadalét is – mintha átok ült volna a spanyolon, a döntést kettős hiba hozta meg. Djokovics kapaszkodott az ütőjébe, sorozatban a negyedik gémet is elvitte (4:2).

Mégis felcsillant a remény a spanyolok előtt. Nadal keményen megdolgozott a saját adogatásáért, majd nem kevésbé keményen Djokovicséért – gémlabdát hárított, majd pazar fonák elütéssel elvette a szerb szervajátékát (4:4). Ekkor azonban hoznia kellett volna a saját adogatását. Nem sikerült. Aztán el kellett volna vennie az újra magabiztos Djokovicsét – esélye sem nyílt rá, a második szett is a szerbé lett (6:4).

3. JÁTSZMA

Nadal nem az a fajta sportember, aki bármilyen szituációban is feladná. Hozta is az első gémet, de a meccs folyamán először nem tudta mellétenni Djokovicsét. Sőt a következő adogatójátékát az első lehetséges alkalommal elveszítette, kereszt tenyerese után a labda szélesre szállt (2:1).

Ilyenkor Djokovics eddig mindig felülkerekedett, de túl közel került a lehetséges befejezés, úgyhogy Nadal most nem engedhette meg a nyeregbe szállást. A világelső 15:40-nél még megfogott két bréklabdát, csakhogy összeszedett egy harmadikat is, és a hálóba ütött röptével rá kevéssé jellemző módon megadta magát (2:2).

Djokovics gyorsan korrigálta a hibát, hiszen olyan játékot nyert meg, amelyik emlékeztetett a második szett tizenöt perces harmadik gémjére. A felek úgy futtatták egymást a sarkok felé, mintha most kezdődött volna a mérkőzés… Ezúttal Nadal rontott kulcsfontosságú röptét, gondolhattuk, ezzel vége is.

Persze dehogy. Nadal semmire (!) vette el Djokovics következő adogatójátékát, majd – mindössze egy pontot engedélyezve a néhány percre kiengedő szerbnek – hozta a sajátját is (3:4). Sőt volt labdája az 5:3-hoz is, csakhogy egy „nézni-is-fárasztó-de-persze-csodálatos” labdamenet végén Djokovics remek tenyeressel elhárította a veszélyt. Aztán megcsinálta a szervajátékát (4:4).

Egy-egy otthon tartott adogatójáték következett, majd egy zseniális fonák egyenes, amellyel Djokovics az első lehetséges alkalommal elvette ellenfele szervajátékát. A meccsért még meg kellett volna nyernie a sajátját. A fáradtság azonban rajta is erőt vett, a hosszas előkészítés után kivitelezett első adogatásai után a labda többször a hálóban landolt, és a hosszúra nyúlt labdameneteket Nadal bírta jobban – brék vissza, 6:6.

A rövidítésében Nadal elvette ellenfele első adogatását, és ez olyan vágányra tette, amely a szettgyőzelemig vezetett. 5:1-nél persze Djokovics megkísérelt sziklát görgetni a mozdony útjába, de 5:3-nál nagyon rosszkor erőltette a kutyaszorítóban lévő Nadal fonákját: onnan a labda könyörtelenül vágódott a vonal mellé, a következő labdamenet végén pedig a hálóba – immár Djoko ütőjéről. A szettet Nadal nyerte meg (6:7).

4. JÁTSZMA

Ha addig Nadal folytatott hatalmas lelki tusát saját magával, akkor most a végső győzelemtől néhány perccel korábban csupán kétlabdányira lévő Djokovicson volt a sor. Pláne, hogy fizikailag ő tűnt meggyötörtebbnek – az első játék megnyerése után (mert azért csak megnyerte a saját szervajátékát) ápolást is kért. A derekát masszírozták kitartóan, de természetesen nem adta fel.

A hosszabb szünet után megint bajba került Nadal, ugyanis hiába hárított négy bréklabdát is, az ötödiket nem tudta, így a mérkőzés során tizedszer is elbukta az adogatását.

Ez pedig sorsdöntőnek bizonyult, a lendülete megtört, Djokovics pedig visszatalált arra az útra, amelyen az első két szettben száguldott. A spanyol a következő szervagémét 3:0-nál még hozni tudta, többre viszont már nem telt erejéből, Djokovics végül 6:1-gyel zárta le a mérkőzést.

A US Opent először megnyerő világelső tehát begyűjtötte idei harmadik Grand Slam-trófeáját is, összesen pedig 24 évesen már négynél jár, ami a legnemesebb serlegeket illeti. A 2011-es mérlegét mai sikerével 64–2-re alakította.

US OPEN, NEW YORK (23 718 000 dollár, kemény pálya)

FÉRFI EGYES, DÖNTŐ:

Djokovics (szerb, 1.)–Nadal (spanyol, 2.) 6:2, 6:4, 6:7 (3), 6:1

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Több innen: ATP

vegas

Csapat

Csapat-világbajnokság

Piqué tenisz világbajnokságot szervez!

By 2017. május 12. péntek

Csapat-világbajnokság

A szerb teniszezők nyerték a férfi csapat vb-t

By 2012. május 26. szombat

Csapat-világbajnokság

Cseh-szerb döntő a csapatvébén

By 2012. május 26. szombat
vegas

Bulvár

To Top