Connect with us

Nem nyögnek többé a teniszezők a Fraunhofer új rendszerével

Egyéb hír

Nem nyögnek többé a teniszezők a Fraunhofer új rendszerével

A digitális hangtechnológiai fejlesztéseiről ismert Fraunhofer intézetnél egy érdekes hangszabályzó demóját láttuk.

A kutatóintézet egy olyan megoldáson dolgozik, amely segítségével a felhasználó mondhatja meg, hogy a hallhatók közül melyik hangok érdeklik inkább – rögtön világos lesz, hogy ez alatt mit is értünk. A rendszert leginkább úgy fogatjuk fel, mint egy trükkös ekvalizert (persze működése azért valamivel összetettebb): a kiindulási alapot több mikrofonnal felvett hangok adják, például egy teniszmérkőzés esetében szükség van a pálya melletti mikrofon és a kommentátorállás hangjára is, amelyek egymáshoz viszonyított hangerejét a nézők tévézéskor változtathatják.

A teniszes példánál maradva, ezt a két hangsávot már a jelenlegi rendszerben is rögzítik, azonban a nézőkhöz egy mix jut el, egy olyan keverék, amit az adott közvetítő optimálisnak tart. A Fraunhofer rendszerével viszont egyénileg állíthatjuk be, hogy a kommentátort tartjuk-e fontosnak, vagy azt, hogy még a fű rezzenéseit is halljuk. A trükkhöz speciális hangsáv elkészítése szükséges, amit a Fraunhofer saját fejlesztésű szoftvere képes előállítani. A stream tartalmazza a különböző hangcsatornákat és azokat a kiegészítő információkat, amelyek alapján a „másik” oldalon is teljesen szét lehet választani őket. Arra vonatkozóan nincs limit, hogy mennyi csatorna kódolható be a HE-AAC formátumú adatfolyamba, a BBC Wimbledoni teniszközvetítése során zajló kísérletnél azonban egyelőre kettőnél maradt a Fraunhofer. A kísérletezetni vágyó felhasználók egy számítógépes alkalmazást kaptak, ezzel kellett tévézni, és ez adta a beállítási lehetőségeket is. Amint a képen is látszik, az „pálya” és a „kommentátor” felé is el lehetett billenteni a mérleg nyelvét, három fokozatban. Sajnos a környezeti zajok túl hangosak voltak ahhoz, hogy érdemi felvételt készítsünk, de azt kell mondanunk, hogy a dolog remekül működik, gyakorlatilag teljesen el lehet némítani a kommentátort és a pálya mellől érkező hangokat is.

Az előállított stream nagy előnye, hogy visszafelé kompatibilis, ezért minden AAC hang lejátszására képes eszközön lesz hang, függetlenül attól, hogy az támogatja-e az egyelőre név nélkül futó megoldást vagy sem. A Fraunhofer szerint a technológia elsősorban sportközvetítéseknél, karaoke-nál és videokonferencia-hívások esetén lehet nagyon hasznos. Már folynak a tárgyalások a nagyobb műsorkészítőkkel és tévégyártókkal, de neveket nem kaptunk. Talán még korai is lenne, mert a fejlesztések várhatóan csak 1-2 éven belül fejeződnek be.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Continue Reading
Ez még érdekelhet...

Több innen: Egyéb hír

vegas

Csapat

Csapat-világbajnokság

Piqué tenisz világbajnokságot szervez!

By 2017. május 12. péntek

Csapat-világbajnokság

A szerb teniszezők nyerték a férfi csapat vb-t

By 2012. május 26. szombat

Csapat-világbajnokság

Cseh-szerb döntő a csapatvébén

By 2012. május 26. szombat
vegas

Bulvár

To Top