Connect with us

110 éves a Davis Kupa

Nincs kategorizálva

110 éves a Davis Kupa

Száztíz éve, 1900. augusztus 8-án rendezték meg az elsõ tenisz mérkõzést a Davis Kupáért a Boston melletti Longwood Cricket Clubban.

Amikor a húszéves Dwight Filley Davis, a Harvard Egyetem hallgatója 1900-ban felajánlott egy hatalmas ezüst „puncsos tálat” a nemzetközi teniszversenyek díjaként, még legmerészebb álmaiban sem képzelte, mit indít útjára. Most, 110 éves történelemmel a háta mögött a Davis Kupa az egyetlen jelentõs nemzetközi férfi teniszcsapatverseny, melyet a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) szervez. Két ország csapata öt mérkõzésen (4 egyes, 1 páros) küzd meg egymással.

A verseny gondolata a Harvard Egyetem teniszcsapatából Dwight F. Davisnek a fejébõl pattant ki 1899-ben, mivel össze akarta mérni csapatának tudását a britekével. Kieszelt egy szabályrendszert, amely szerint a versenyzõk három napon keresztül küzdenek egymással, két egyéni játszmában az elsõ napon, párosban a másodikon, és további két egyéniben az utolsó napon. Dwight a díjat is megrendelte ezüstbõl, a saját zsebpénzébõl, 1000 dollárért.

Ma 600 ezer dollárra taksálják az értékét. A trófeát, egy angol, bizonyos Rowland Rhodes készítette el.

Az elsõ „összecsapás” az Egyesült Államok és Nagy Britannia csapatai között az amerikaiak gyõzelmével végzõdött. Az angolok önérzetére nagy csapás volt a vereség és amúgy is fanyalogtak a pálya állapota a túl puha labda, és az amerikaiak nagyszájúsága miatt, ami viszont egyértelmûen bosszantotta õket, az az „american twist”, vagy más néven az „american kick” volt.

A nyesett adogatásnak ez a változata nem a várt irányból és nem a várt sebességgel érkezett.
A csapatok a következõ évet kihagyták, de 1902-ben újra játszottak és megint az Egyesült Államok nyert. Ekkor a trófeát már Davis Kupa-ként kezdték emlegetni, bár hivatalosan csak Dwight 1945-ben bekövetkezett halála után kapta meg a verseny a nevet.

1905-re a verseny kiszélesedett, Belgium és Franciaország, Ausztrália (Ausztrálázsia néven, amely az 1914-ig együtt induló ausztráliai és új-zélandi játékosok csapatát jelentette), majd 1913-tól Németország is bekapcsolódott. Magyarország 1924-tõl vesz részt a kupasorozatban.

1927-ig csak három ország nyerte el a kupát, az Egyesült Államok (10), Ausztrália és Új-Zéland közös csapata (6) és Nagy-Britannia (5). Majd berobbant Franciaország „négy Muskétása” – Jean Borotra, René Lacoste, Henri Cochet és Jacques Brugnon – és hat egymást követõ évben hódították el a trófeát. Ezután Nagy Britannia volt a befutó 1933-tól egészen 1937-ig. A II. világháború után fõként Ausztrália és Amerika dominanciája következett.

A trófeát az Egyesült Államok szerezte meg legtöbbször (32). A legutóbbi idõkben olyan nevek képviselték országukat a pályán, mint a legendás John McEnroe, Boris Becker és Pete Sampras, Andre Agassi, Roger Federer és Rafael Nadal.

hirextra.hu

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Continue Reading
Ez még érdekelhet...

Több innen: Nincs kategorizálva

  • Nincs kategorizálva

    Nadal elégedetlen, de bizakodik!

    By

    Rafael Nadal egy interjújában elmondta, hogy elégedetlen a teljesítményével, de abban bízik, hogy napról napra egyre...

  • Nincs kategorizálva

    Djokovics a Roland Garrost célozta meg!

    By

    A világranglista első helyén álló Novak Djokovics kijelentette, hogy a 2013-as esztendőben a Roland Garros megnyerése...

  • Nincs kategorizálva

    Gisela Dulko visszavonul

    By

    Befejezi pályafutását Gisela Dulko – jelentette be nyílt levélben a 27 éves teniszező. Az argentin játékos...

vegas

Csapat

Csapat-világbajnokság

Piqué tenisz világbajnokságot szervez!

By 2017. május 12. péntek

Csapat-világbajnokság

A szerb teniszezők nyerték a férfi csapat vb-t

By 2012. május 26. szombat

Csapat-világbajnokság

Cseh-szerb döntő a csapatvébén

By 2012. május 26. szombat
vegas

Bulvár

To Top